Alleen met warmte, humor en uitdaging graag!

Alleen met warmte, humor en uitdaging graag!

Voordat ik een provocatief gesprek in ga of voordat ik een training ga geven check ik altijd mijn basishouding.

De juiste basishouding om provocatief te kunnen werken bestaat uit drie elementen: warmte, humor en uitdaging. Zodra een van deze elementen niet aanwezig is, wordt de kans op een niet-succesvol gesprek bijzonder groot. Wanneer je provocatief wil werken en je gebruikt geen humor dan wordt de toon vaak fundamentalistisch of het bevordert de zwaarte. Provocatief werken zonder uitdaging levert vaak een triviaaltje of geintje op en eindigt dan ook vaak in een gesprek vol begrip en medelijden maar met weinig actie. En provocatief werken zonder warmte resulteert in sarcasme of cynisme en kan zelfs agressief worden.

Afgelopen week gebeurde het bij mij. Ik moest een introductietraining provocatief coachen geven en ik was er niet klaar voor.

Voorafgaande aan de training was ik verwikkeld in een heftige discussie met een collega. En even voor de mensen, die mij niet persoonlijk kennen, als ik verwikkeld ben in een heftige discussie ben ik niet echt de rust zelf.

Geheel over de zeik liep ik naar mijn auto. Ik had nog ongeveer een halfuur voordat de deelnemers aan de training zouden arriveren. Tijdens het rijden zocht ik in mijn dashboardkastje naar iets wat me kon helpen en in mijn geval is dat iets met veel suiker. Ik vond daar gelukkig twee repen Kinder Bueno. Binnen een mum van tijd had ik deze repen verorberd. Mijn warmte was echter nog steeds niet terug. Het was nu zelfs nog erger dan voor de repen omdat ik nu ook nog eens te kampen had met een schuldgevoel.

In mijn hoofd ontstond een lichte paniek. Hoe kan ik dadelijk deze groep vertellen wat provocatief is en hoe provocatief werkt als ik totaal gefrustreerd voor de groep sta?

Ik zette de radio aan in de hoop dat er muziek zou komen die me in een andere gemoedsrust zou brengen. Het eerste nummer dat ik hoorde was een nummer van Coldplay en als ik ergens een hekel aan heb is het wel Coldplay. Snel switchte ik naar een andere zender, Skyradio. Alleen in de periode rond de Kerstdagen waardeer ik deze zender, dus snel weer door naar een volgende. Q-music draaide een ballad van John Mayer en 100 %NL was me iets te blij met Jan Smit. BNR nieuwsradio had een item over Obama’s laatste belletje naar Merkel en toen bedacht ik iets.

Als ik nu mijn training wil redden zal ik mijn hulplijnen moeten inschakelen. Ik belde een vriendin op, die net als ik provocatief werkt. Ik vertelde haar mijn hele verhaal. Dat ik ruzie had gemaakt met een collega en dat ik zo een training had en dat ik geen warmte had en dat ik al twee Kinder Bueno’s op had en dat ik ook geen fijne muziek kon vinden en dat zij me nu heel snel moest helpen om mij in een lachstemming te krijgen om zodoende de warmte weer te voelen. “Rij terug naar je werk, sla je collega in elkaar en rij dan snel weer terug”, luidde haar natuurlijk belachelijke advies. Ik merkte dat ik me toch wel kinderachtig aan het gedragen was en door haar opmerking kwam er een spontane lach op mijn gezicht.

Vervolgens belde ik mijn moeder, die mij, zoals het een goed moeder betaamt, geruststelde en verzekerde dat ik het vast heel knap zou doen en dat ik straks gewoon met die collega alles moest uitpraten en dat het dan echt allemaal in orde zou komen.

Ik ging de training in met een lach op mijn gezicht en met een “ach-het-zal-allemaal-wel-loslopen- houding”.
De deelnemers zaten er klaar voor en mijn eerste zin was: ”Jullie krijgen de groeten van mijn moeder”.

“Intrinsieke motivatie. Passie. Alles uit jezelf halen”.

“Intrinsieke motivatie. Passie. Alles uit jezelf halen”. We moeten allemaal intrinsiek gemotiveerd zijn en alle leiderschapsprogramma’s gaan over onze drijfveren.  Ik wil vandaag even een [...]

Lees verder

We hebben er allemaal een hekel aan!

Vergaderingen die maar doorgaan en doorgaan. Vergaderingen waarbij niemand zijn mond opentrekt en er achteraf in de wandelgangen wordt geklaagd. Vergaderingen met een inhoud waarvan [...]

Lees verder

Wat leven we toch in een roerige tijd!

Ik realiseer me eigenlijk pas sinds vorig jaar dat er echt iets gruwelijks aan het veranderen is…. Vorig jaar, toen de mensen horizontaal voorbij vlogen [...]

Lees verder

Bregje Bullens en Adelka Vendl doen wat samen.

Beide zijn provocatieve coaches met hart en ziel, die het opleiden in hun bloed hebben. Ze organiseren in het najaar een masterclass voor provocatieve coaches [...]

Lees verder

Een intieme update van mijn missie naar Linda de Mol…

Afgelopen week een bijzonder gesprek gehad. Een gesprek met mijn moeder van 75 jaar. Hieronder een fragment uit mijn dagboek: “Ik ben niet blij. Godver. [...]

Lees verder

Straks val ik door de mand!

Af en toe bekruipt mij een beangstigend gevoel. Een gevoel dat je niet goed onder woorden kunt brengen. Het begint vaak in mijn buik te [...]

Lees verder