Er zijn 26 Farrellyfactoren* die gelukkig altijd kunnen

Er zijn 26 Farrellyfactoren* die gelukkig altijd kunnen

In gesprekken met mijn cliënten zijn sommige interventies die ik doe ’conditioneel’. Ik bedoel daarmee dat er heel veel dingen, die er in mijn gesprekken gezegd worden, niet van te voren bedacht kunnen worden. Impulsen en gedachten die ik krijg tijdens een gesprek komen dan door de cliënt en door zijn woorden. Maar er zijn 26 Farrellyfactoren die niet afhankelijk zijn van de reacties van de cliënt. Deze factoren kunnen in elk provocatief gesprek toegepast worden. Hieronder beschrijf ik een gedeelte uit een sessie waarin ik vier** van deze factoren toepas.

Voor me zit een knappe man. Ik noem hem Willem, 43 jaar en licht ongemakkelijk in zijn stoel. Ik vraag hem naar zijn probleem. Hij geeft aan dat hij sinds kort een nieuwe relatie heeft en dat zijn zoontje zijn nieuwe vriendin niet ziet zitten. Hij geeft aan dat hij niet weet wat hij ermee aan moet.

Mijn eerste reactie is: ”En nu moet je dus kiezen tussen de seks of het kind”?

Hij begint heel hard te lachen. “Zo, dit heeft nog nooit iemand tegen me gezegd, maar daar komt het feitelijk wel op neer!”

B: “Dus als je kiest voor je kind word je seksloos en kies je voor de seks word je kind-loos.”

W: “Nou als ik kies voor mijn kind word ik wel seksloos, maar als ik kies voor de seks, word ik niet kind loos.”

B: “Hoezo niet?”

W: “Nou, mijn kind blijft niet weg als ik voor mijn vriendin ga. Hij blijft.”

B: “Wat voor constructie hebben jullie eigenlijk bedacht voor de opvoeding van je zoontje?”

W: “Hij is 1 keer in de twee weken een weekend bij mij.”

B: “Dus dat komt er op neer dat je elf dagen seks kunt hebben en drie dragen niet. Verhouding 11:3. Daar lijkt me helemaal niets mis mee.”

W: “Nee, daar is ook niets mis mee. Maar ik wil niet liegen en het is ook wel meer dan alleen seks.”

B: “Nou Willem, dat zeg je wel, maar dat lijkt me niet helemaal waar. Voor een man met jouw looks en met jouw leeftijd is seks toch wel een wezenlijk onderdeel van je identiteit. Het is je mannelijke graadmeter. Je oer-drift.”

W: hard lachend “Nee echt niet hoor. Tuurlijk is het belangrijk, maar er is echt meer.”

B: “Ik vind jou een echte Mr. Sex. Super goed gekleed, bewust ongeschoren en loerend naar mooie vrouwen.”

W: “Dank je voor je complimenten maar zo is het echt niet. Nogmaals, de seks is natuurlijk belangrijk, maar ik wil ook samen leuke dingen doen, uit eten, goede gesprekken, eigenlijk een maatje.”

Ik kijk hem aan en schud mijn hoofd. “Dat meen je toch niet? Je bent net gescheiden en je zegt nu heel serieus dat je alweer in een degelijk huwelijk wilt zitten?”

W: verward “Ja, dat denk ik wel. Niet in zo’n huwelijk als waar ik uit kom, maar wel meer dan alleen een seks-partner.”

B: “Je houdt dat jezelf voor, dat maak je jezelf wijs. Mr Sex, stap eens van die gedachten af. Hoe fijn is het om een vrouw in een verhouding 11:3 te hebben, alleen dat te doen waar een man voor gemaakt is en op drie dagen leuke dingen met je kind te doen, zonder dat er zo’n zeurende bemoeiende vrouw naast loopt.”

W: lacht “Klinkt heel aantrekkelijk, maar zo werkt het toch niet.”

B: “Niet?”

stilte

B: “Mr. Sex….een vrouw weet waar ze bij jou aan toe is. Je wordt er zelfs nog aantrekkelijker van omdat je ook door laat schemeren dat je 3 van de 14 dagen niet beschikbaar bent. De hunkering van de vrouw wordt alleen maar sterker en jouw macht over die vrouw wordt groter. En daarnaast heb je ook nog je kind. Problem solved, zou ik zeggen.”

Hij kijkt me aan met een ondeugende blik. En zegt: “Je hebt nu wel een heel ander licht op mijn probleem geworpen.”

B: “Dus Willem, wat is nu eigenlijk het probleem?”

W: met een traan in zijn oog “Ik voel me schuldig naar mijn kind. Ik heb weer plezier en mijn zoon zit vast in de scheiding.”

Willem gaf in het volgende gesprek aan dat hij zich niet had gerealiseerd dat het schuldgevoel naar zijn zoon hem zo verlamde.

Kunnen jullie nu raden wat mijn volgende provocatieve interventie zou zijn?

*Frank Farrelly, grondlegger van de provocatieve therapie.

**Ik onderbreek de cliënt, speel “dommetje”, geef absurde oplossingen en verklaringen en geef hem een bijnaam.

“Intrinsieke motivatie. Passie. Alles uit jezelf halen”.

“Intrinsieke motivatie. Passie. Alles uit jezelf halen”. We moeten allemaal intrinsiek gemotiveerd zijn en alle leiderschapsprogramma’s gaan over onze drijfveren.  Ik wil vandaag even een [...]

Lees verder

We hebben er allemaal een hekel aan!

Vergaderingen die maar doorgaan en doorgaan. Vergaderingen waarbij niemand zijn mond opentrekt en er achteraf in de wandelgangen wordt geklaagd. Vergaderingen met een inhoud waarvan [...]

Lees verder

Wat leven we toch in een roerige tijd!

Ik realiseer me eigenlijk pas sinds vorig jaar dat er echt iets gruwelijks aan het veranderen is…. Vorig jaar, toen de mensen horizontaal voorbij vlogen [...]

Lees verder

Bregje Bullens en Adelka Vendl doen wat samen.

Beide zijn provocatieve coaches met hart en ziel, die het opleiden in hun bloed hebben. Ze organiseren in het najaar een masterclass voor provocatieve coaches [...]

Lees verder

Een intieme update van mijn missie naar Linda de Mol…

Afgelopen week een bijzonder gesprek gehad. Een gesprek met mijn moeder van 75 jaar. Hieronder een fragment uit mijn dagboek: “Ik ben niet blij. Godver. [...]

Lees verder

Straks val ik door de mand!

Af en toe bekruipt mij een beangstigend gevoel. Een gevoel dat je niet goed onder woorden kunt brengen. Het begint vaak in mijn buik te [...]

Lees verder