In your face

In your face

“Je neemt me niet serieus,” is een uitspraak die ik in mijn sessies geregeld naar mijn hoofd geslingerd krijg.
Mijn reactie is dan altijd:” Ik neem jou wel serieus, maar het probleem niet.”

Zo ook een paar weken geleden.

Ik had die dag een eerste gesprek met een cliënt. Een vrouw, die ik al jaren ken, maar die nog nooit eerder bij mij als cliënt is geweest. Ze kende mijn stijl van coaching en ik zag dat ze wat op haar hoede was. Ik begon zoals altijd met het schetsen van het kader. Wat is provocatief coachen? Wat kun je verwachten en wat zal het brengen. Ze keek me wat gespannen aan. Vaak werkt het schetsen van zo’n kader al als interventie. De cliënt wordt in verwarring gebracht waardoor deze eerder gaat reageren uit het onderbewuste.
En toen stelde ik haar de belangrijkste vraag: “Wat is het probleem?”

Ze reageerde heel kordaat en zei: “Aan mijn gezicht kun je zien wat ik denk en daar wil ik van af.”
Ik begon te lachen en ging juist alle voordelen benoemen van het hebben van een sterke mimiek: “Het scheelt je tekst en uitleg omdat de ander al kan zien wat je denkt en vindt, je bent een open boek voor iedereen en je wordt gewaardeerd voor je eerlijkheid, je zorgt dat de snelheid erin blijft omdat je geen woorden nodig hebt. En bovendien is het ook nog iets natuurlijks. Eigenlijk net zoiets als blozen.”
Ik gaf daarbij aan dat ik precies hetzelfde heb met mijn gezicht en lachend vertelde ik haar dat ik daar nu mijn geld mee verdien. Dus ik vroeg haar na dit betoog van 10 minuten: ”Dus hoezo is dit een probleem?”

Ik zag dat ze rood werd. Dus net voordat ze haar mond kon opendoen zei ik: “Nee niets zeggen, ik weet het al! Je vindt alles wat ik zeg belachelijk. Ik zie het aan je gezicht.”
Ze werd nog roder en ik zag de ergernis in haar ogen. Heel snel zei ik dat ik het zo knap vond wat ze deed met haar gezicht. Ik moest oprecht lachen.
“Bregje!” Met een enorme stemverheffing sprak ze me aan. “Je neemt me niet serieus!”

Al lachend zei ik dat ik haar wel serieus nam, maar dat ik haar probleem niet serieus nam. Ze keek me verward aan.
Ik gaf aan dat ik haar juist heel serieus nam omdat ik al aan haar gezicht had gezien, op het moment dat ze binnenkwam, dat ik niet met haar moest dollen.
Er kwam een klein lachje om haar mond.

En nu stapte ik over op de volgende interventie. Het benoemen van de nadelen van het doel. Ik vertelde haar dat ze toch wel een enorm saai gezicht krijgt als ze geen spier mee zou gebruiken, ze vervolgens keer op keer mensen te woord moet staan en moet uitleggen wat ze ervan vindt en dat dat behoorlijk zenuwslopend zal gaan worden. En het ergste: Er zal niemand meer zijn die met haar zou willen samenwerken, omdat ze er dan uit ziet als Marijke Hellweger.
Keihard begon ze te lachen en zei: “Ik begin te snappen wat je bedoelt.”
Waarop mijn reactie was: ”Dat hoef je niet te zeggen hoor, dat zie ik zo ook wel aan je gezicht,” en gaf haar een overdreven knipoog.

Straks val ik door de mand!

Af en toe bekruipt mij een beangstigend gevoel. Een gevoel dat je niet goed onder woorden kunt brengen. Het begint vaak in mijn buik te [...]

Lees verder

Hoezo gaan we op zoek naar authenticiteit?

“Zo fijn dat ik bij jou helemaal mezelf kan zijn!” Een uitspraak die ik helaas maar al te vaak hoor in mijn praktijk. Het is [...]

Lees verder

Voor alle moeders op de wereld, die denken dat ze de enige zijn…

Deze column is voor alle moeders op de wereld, die denken dat ze de enige zijn….. Het meest persoonlijke is namelijk het meest universele (één [...]

Lees verder

Podiumvrees!

Of ik een twee-minuten-pitch wil maken over mijn werk en die dan wil laten horen tijdens een netwerk-event. En wat er dan in mijn hoofd [...]

Lees verder

Er zijn 26 Farrellyfactoren* die gelukkig altijd kunnen

In gesprekken met mijn cliënten zijn sommige interventies die ik doe ’conditioneel’. Ik bedoel daarmee dat er heel veel dingen, die er in mijn gesprekken [...]

Lees verder

Mindf*ck

Iedereen kijkt het. Je staat erbij en je kijkt ernaar. Wat is het? Hoe kan het? Hoe doet hij het? Mindf*ck, het goochelprogramma van Victor [...]

Lees verder