In your face

In your face

“Je neemt me niet serieus,” is een uitspraak die ik in mijn sessies geregeld naar mijn hoofd geslingerd krijg.
Mijn reactie is dan altijd:” Ik neem jou wel serieus, maar het probleem niet.”

Zo ook een paar weken geleden.

Ik had die dag een eerste gesprek met een cliënt. Een vrouw, die ik al jaren ken, maar die nog nooit eerder bij mij als cliënt is geweest. Ze kende mijn stijl van coaching en ik zag dat ze wat op haar hoede was. Ik begon zoals altijd met het schetsen van het kader. Wat is provocatief coachen? Wat kun je verwachten en wat zal het brengen. Ze keek me wat gespannen aan. Vaak werkt het schetsen van zo’n kader al als interventie. De cliënt wordt in verwarring gebracht waardoor deze eerder gaat reageren uit het onderbewuste.
En toen stelde ik haar de belangrijkste vraag: “Wat is het probleem?”

Ze reageerde heel kordaat en zei: “Aan mijn gezicht kun je zien wat ik denk en daar wil ik van af.”
Ik begon te lachen en ging juist alle voordelen benoemen van het hebben van een sterke mimiek: “Het scheelt je tekst en uitleg omdat de ander al kan zien wat je denkt en vindt, je bent een open boek voor iedereen en je wordt gewaardeerd voor je eerlijkheid, je zorgt dat de snelheid erin blijft omdat je geen woorden nodig hebt. En bovendien is het ook nog iets natuurlijks. Eigenlijk net zoiets als blozen.”
Ik gaf daarbij aan dat ik precies hetzelfde heb met mijn gezicht en lachend vertelde ik haar dat ik daar nu mijn geld mee verdien. Dus ik vroeg haar na dit betoog van 10 minuten: ”Dus hoezo is dit een probleem?”

Ik zag dat ze rood werd. Dus net voordat ze haar mond kon opendoen zei ik: “Nee niets zeggen, ik weet het al! Je vindt alles wat ik zeg belachelijk. Ik zie het aan je gezicht.”
Ze werd nog roder en ik zag de ergernis in haar ogen. Heel snel zei ik dat ik het zo knap vond wat ze deed met haar gezicht. Ik moest oprecht lachen.
“Bregje!” Met een enorme stemverheffing sprak ze me aan. “Je neemt me niet serieus!”

Al lachend zei ik dat ik haar wel serieus nam, maar dat ik haar probleem niet serieus nam. Ze keek me verward aan.
Ik gaf aan dat ik haar juist heel serieus nam omdat ik al aan haar gezicht had gezien, op het moment dat ze binnenkwam, dat ik niet met haar moest dollen.
Er kwam een klein lachje om haar mond.

En nu stapte ik over op de volgende interventie. Het benoemen van de nadelen van het doel. Ik vertelde haar dat ze toch wel een enorm saai gezicht krijgt als ze geen spier mee zou gebruiken, ze vervolgens keer op keer mensen te woord moet staan en moet uitleggen wat ze ervan vindt en dat dat behoorlijk zenuwslopend zal gaan worden. En het ergste: Er zal niemand meer zijn die met haar zou willen samenwerken, omdat ze er dan uit ziet als Marijke Hellweger.
Keihard begon ze te lachen en zei: “Ik begin te snappen wat je bedoelt.”
Waarop mijn reactie was: ”Dat hoef je niet te zeggen hoor, dat zie ik zo ook wel aan je gezicht,” en gaf haar een overdreven knipoog.

“Intrinsieke motivatie. Passie. Alles uit jezelf halen”.

“Intrinsieke motivatie. Passie. Alles uit jezelf halen”. We moeten allemaal intrinsiek gemotiveerd zijn en alle leiderschapsprogramma’s gaan over onze drijfveren.  Ik wil vandaag even een [...]

Lees verder

We hebben er allemaal een hekel aan!

Vergaderingen die maar doorgaan en doorgaan. Vergaderingen waarbij niemand zijn mond opentrekt en er achteraf in de wandelgangen wordt geklaagd. Vergaderingen met een inhoud waarvan [...]

Lees verder

Wat leven we toch in een roerige tijd!

Ik realiseer me eigenlijk pas sinds vorig jaar dat er echt iets gruwelijks aan het veranderen is…. Vorig jaar, toen de mensen horizontaal voorbij vlogen [...]

Lees verder

Bregje Bullens en Adelka Vendl doen wat samen.

Beide zijn provocatieve coaches met hart en ziel, die het opleiden in hun bloed hebben. Ze organiseren in het najaar een masterclass voor provocatieve coaches [...]

Lees verder

Een intieme update van mijn missie naar Linda de Mol…

Afgelopen week een bijzonder gesprek gehad. Een gesprek met mijn moeder van 75 jaar. Hieronder een fragment uit mijn dagboek: “Ik ben niet blij. Godver. [...]

Lees verder

Straks val ik door de mand!

Af en toe bekruipt mij een beangstigend gevoel. Een gevoel dat je niet goed onder woorden kunt brengen. Het begint vaak in mijn buik te [...]

Lees verder