Provocatief coachen

Provocatief coachen is een nieuwe, frisse en onorthodoxe manier van coachen. Als provocatief coach werken we vanuit de HUW-houding, een unieke basishouding van Humor, Uitdaging en Warmte. Dé manier om het onuitspreekbare boven tafel te halen, het zware dragelijk te maken. Plagen en uitdagen staan hierbij centraal. Samen gaan we op zoek naar een veilige basis waarin geen onderwerp onbesproken hoeft te blijven.

Provocatieve coaching is gebaseerd op de provocatieve therapie van Frank Farelly. Jaap Hollander en Jeffrey Wijnberg zijn de grondleggers hiervan in Nederland. Bregje Bullens is door hen erkend als coach en opleider in het provocatief coachen en de provocatieve therapie.

De uitgangspunten van provocatieve coaching

Bij provocatief coachen gaan we uit van een aantal vooronderstellingen. Eén van deze vooronderstellingen is dat het meest persoonlijke universeel is. De provocatieve coach hecht meer waarde aan de universaliteit van de menselijke ervaring. Wij zijn dan ook niet bang om jouw klachten en problemen te benadrukken. Dit doen we door op een overdreven en humorvolle wijze patronen uit te vergroten, door gebruik te maken van stereotypen.

Als mens ben je gehecht aan je problemen. Vasthouden aan het oude levert, in welke vorm dan ook, winst op. Wat die winst is? Daar maken wij je wel bewust van door alle denkbare voordelen op overdreven én humorvolle wijze voorbij te laten komen.

Kracht, humor & structuur

Je bent veerkrachtiger dan je denkt. De provocatieve coach spreekt je aan op je kracht in plaats van op je kwetsbaarheid en zwakte. Natuurlijk, we ontkennen deze niet, maar we prikkelen je zo met onze provocatieve stijl van coaching, zodat je gemotiveerd wordt om jouw probleem aan te pakken.

Als mensen houden we nou eenmaal van lachen. Humor creëert ruimte, schept een band. Lachen zorgt voor ontlading. En er is niets zo relativerend voor je problemen, dan dat je erom kunt lachen. Met humor laten we je naar jezelf, je gedachten en je gedrag kijken.

Iedereen heeft behoefte aan structuur. De provocatieve coach schept juist chaos door zijpaden en omwegen te bewandelen, door de structuur van het gesprek volledig los te laten. Hierdoor ga je als cliënt uiteindelijk zelf structuur aanbrengen, tot de kern komen.

Uitdagen, wantrouwen

De provocatieve coach daagt uit. Als iemand je uitdaagt, is je primaire reactie daarop te reageren. Je komt dus in beweging. Wij dagen je uit om dingen vanuit een ander perspectief te kijken, we nemen bezit van je probleem en draaien het rond, totdat je volkomen in de war bent. Hierdoor kom je in een leertoestand, je hersenen gaan nieuwe verbindingen maken.

De provocatieve coach wantrouwt je. Wij wantrouwen je in je wens om van het probleem af te komen, je doel te bereiken en in je bereidheid om ervoor te doen wat nodig is. We moeten 100% overtuigd worden van jouw goede wil, bereidheid of beterschap. Je zult dus je best moeten doen om dat te bereiken.

Wat doet een provocatieve coach?

Bij provocatief coachen worden er dingen gezegd die niemand anders zegt. We hebben een basishouding van acceptatie en waardering, maar binnen dit kader dagen we je uit. Wat doet Voltone als provocatief coach:

 • Overdrijft
 • Draagt absurde oplossingen aan
 • Geeft belachelijke oorzaken
 • Maakt gebruik van stereotypen
 • Is dramatisch en speelt toneel
 • Is een lachspiegel
 • Zegt wij hij denkt
 • Praat veel
 • Is partijdig
 • Is warm
 • Lacht graag en veel

De effecten van provocatieve coaching

Wanneer je wordt uitgedaagd, praat je sneller over de wezenlijke problemen. Daarnaast blijkt lachen om jezelf een ontspannend en helend effect te hebben. Provocatieve coaching helpt je om te komen tot zelfwaardering, realisme, assertiviteit, zelfverdediging, het maken van nieuwe keuzes en zelfexpressie.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van provocatief coachen in jouw situatie? Neem dan vrijblijvend contact op met Voltone. Wij laten je graag kennismaken met deze mogelijkheden en met ons.

Straks val ik door de mand!

Af en toe bekruipt mij een beangstigend gevoel. Een gevoel dat je niet goed onder woorden kunt brengen. Het begint vaak in mijn buik te [...]

Lees verder

Hoezo gaan we op zoek naar authenticiteit?

“Zo fijn dat ik bij jou helemaal mezelf kan zijn!” Een uitspraak die ik helaas maar al te vaak hoor in mijn praktijk. Het is [...]

Lees verder

Voor alle moeders op de wereld, die denken dat ze de enige zijn…

Deze column is voor alle moeders op de wereld, die denken dat ze de enige zijn….. Het meest persoonlijke is namelijk het meest universele (één [...]

Lees verder

Podiumvrees!

Of ik een twee-minuten-pitch wil maken over mijn werk en die dan wil laten horen tijdens een netwerk-event. En wat er dan in mijn hoofd [...]

Lees verder

Er zijn 26 Farrellyfactoren* die gelukkig altijd kunnen

In gesprekken met mijn cliënten zijn sommige interventies die ik doe ’conditioneel’. Ik bedoel daarmee dat er heel veel dingen, die er in mijn gesprekken [...]

Lees verder

Mindf*ck

Iedereen kijkt het. Je staat erbij en je kijkt ernaar. Wat is het? Hoe kan het? Hoe doet hij het? Mindf*ck, het goochelprogramma van Victor [...]

Lees verder