Straks val ik door de mand!

Straks val ik door de mand!

Af en toe bekruipt mij een beangstigend gevoel. Een gevoel dat je niet goed onder woorden kunt brengen. Het begint vaak in mijn buik te kriebelen, mijn hartslag gaat omhoog, mijn ademhaling gaat sneller en mijn hoofd begint te tollen. Als dit gebeurt, ben ik niet alleen. Nee, ik ben dan altijd met andere professionals.

Vorige week gebeurde het weer. Ik mocht die avond, samen met mijn compagnon, een groep van 30 mensen trainen. We hadden ons goed voorbereid. De flip-over stond klaar, de materialen waren uitgedeeld, het voorgesprek met de leidinggevende was afgerond en iedereen was op tijd.

Ik had er zin en heette dan ook iedereen welkom.

De deelnemers zaten in een halve ronde en wij zaten als trainers voor de groep.

De meesten keken ons verwachtingsvol aan, hadden een lach op hun gezicht en zaten in een open houding.

Echter, was er en aantal deelnemers die mij direct in het oog sprong. Zij zaten met hun armen over elkaar, keken mij met argusogen aan en ik zag de weerstand in hun ogen. In het voorgesprek met de leidinggevende was ik hier al voor gewaarschuwd. Een aantal mensen wilde niet voor zichzelf in deze training zitten, maar omdat het teambelang voorop stond, zouden ze toch aanwezig zijn.

En toen begon het.

Mijn hart ging spontaan twee keer harder kloppen en mijn handpalmen werden iet of wat vochtig. Ik had het idee dat ook mijn stem een octaaf hoger was. En heel even kwam de gedachte in me op: ”Straks val ik nog door de mand!”

Ik realiseer me dat dit een overduidelijke levensfaseproblematiek is. Elke leeftijd heeft zoals jullie weten zijn eigen specifieke kenmerken. De puberteit, de levenslustige twintiger, het dertigersdilemma, de midlifecrisis en de late volwassenheid.

Ik ben dus overduidelijk in de midlifecrisis! Een professional van 42, die eindelijk, na lang studeren en als ‘junior’ aan het werk te zijn geweest, de complexe vraagstukken krijgt. Een professional, die alleen al door hoe ze eruit ziet een verwachting oproept, dat zij alle kennis heeft. Een vrouw, die uitstraalt dat ze zeker is van zichzelf en bovendien al de nodige ervaringen heeft opgedaan. Maar in het hoofd van deze veertiger zit dus ook iemand die het gevoel heeft dat zij het nu dan wel echt moet waarmaken! En jemig zeg, wat is dat soms beangstigend.

Ben benieuwd hoe mensen van 50 hiermee omgaan!

“Intrinsieke motivatie. Passie. Alles uit jezelf halen”.

“Intrinsieke motivatie. Passie. Alles uit jezelf halen”. We moeten allemaal intrinsiek gemotiveerd zijn en alle leiderschapsprogramma’s gaan over onze drijfveren.  Ik wil vandaag even een [...]

Lees verder

We hebben er allemaal een hekel aan!

Vergaderingen die maar doorgaan en doorgaan. Vergaderingen waarbij niemand zijn mond opentrekt en er achteraf in de wandelgangen wordt geklaagd. Vergaderingen met een inhoud waarvan [...]

Lees verder

Wat leven we toch in een roerige tijd!

Ik realiseer me eigenlijk pas sinds vorig jaar dat er echt iets gruwelijks aan het veranderen is…. Vorig jaar, toen de mensen horizontaal voorbij vlogen [...]

Lees verder

Een intieme update van mijn missie naar Linda de Mol…

Afgelopen week een bijzonder gesprek gehad. Een gesprek met mijn moeder van 75 jaar. Hieronder een fragment uit mijn dagboek: “Ik ben niet blij. Godver. [...]

Lees verder

Straks val ik door de mand!

Af en toe bekruipt mij een beangstigend gevoel. Een gevoel dat je niet goed onder woorden kunt brengen. Het begint vaak in mijn buik te [...]

Lees verder

Hoezo gaan we op zoek naar authenticiteit?

“Zo fijn dat ik bij jou helemaal mezelf kan zijn!” Een uitspraak die ik helaas maar al te vaak hoor in mijn praktijk. Het is [...]

Lees verder