Straks val ik door de mand!

Straks val ik door de mand!

Af en toe bekruipt mij een beangstigend gevoel. Een gevoel dat je niet goed onder woorden kunt brengen. Het begint vaak in mijn buik te kriebelen, mijn hartslag gaat omhoog, mijn ademhaling gaat sneller en mijn hoofd begint te tollen. Als dit gebeurt, ben ik niet alleen. Nee, ik ben dan altijd met andere professionals.

Vorige week gebeurde het weer. Ik mocht die avond, samen met mijn compagnon, een groep van 30 mensen trainen. We hadden ons goed voorbereid. De flip-over stond klaar, de materialen waren uitgedeeld, het voorgesprek met de leidinggevende was afgerond en iedereen was op tijd.

Ik had er zin en heette dan ook iedereen welkom.

De deelnemers zaten in een halve ronde en wij zaten als trainers voor de groep.

De meesten keken ons verwachtingsvol aan, hadden een lach op hun gezicht en zaten in een open houding.

Echter, was er en aantal deelnemers die mij direct in het oog sprong. Zij zaten met hun armen over elkaar, keken mij met argusogen aan en ik zag de weerstand in hun ogen. In het voorgesprek met de leidinggevende was ik hier al voor gewaarschuwd. Een aantal mensen wilde niet voor zichzelf in deze training zitten, maar omdat het teambelang voorop stond, zouden ze toch aanwezig zijn.

En toen begon het.

Mijn hart ging spontaan twee keer harder kloppen en mijn handpalmen werden iet of wat vochtig. Ik had het idee dat ook mijn stem een octaaf hoger was. En heel even kwam de gedachte in me op: ”Straks val ik nog door de mand!”

Ik realiseer me dat dit een overduidelijke levensfaseproblematiek is. Elke leeftijd heeft zoals jullie weten zijn eigen specifieke kenmerken. De puberteit, de levenslustige twintiger, het dertigersdilemma, de midlifecrisis en de late volwassenheid.

Ik ben dus overduidelijk in de midlifecrisis! Een professional van 42, die eindelijk, na lang studeren en als ‘junior’ aan het werk te zijn geweest, de complexe vraagstukken krijgt. Een professional, die alleen al door hoe ze eruit ziet een verwachting oproept, dat zij alle kennis heeft. Een vrouw, die uitstraalt dat ze zeker is van zichzelf en bovendien al de nodige ervaringen heeft opgedaan. Maar in het hoofd van deze veertiger zit dus ook iemand die het gevoel heeft dat zij het nu dan wel echt moet waarmaken! En jemig zeg, wat is dat soms beangstigend.

Ben benieuwd hoe mensen van 50 hiermee omgaan!

Straks val ik door de mand!

Af en toe bekruipt mij een beangstigend gevoel. Een gevoel dat je niet goed onder woorden kunt brengen. Het begint vaak in mijn buik te [...]

Lees verder

Hoezo gaan we op zoek naar authenticiteit?

“Zo fijn dat ik bij jou helemaal mezelf kan zijn!” Een uitspraak die ik helaas maar al te vaak hoor in mijn praktijk. Het is [...]

Lees verder

Voor alle moeders op de wereld, die denken dat ze de enige zijn…

Deze column is voor alle moeders op de wereld, die denken dat ze de enige zijn….. Het meest persoonlijke is namelijk het meest universele (één [...]

Lees verder

Podiumvrees!

Of ik een twee-minuten-pitch wil maken over mijn werk en die dan wil laten horen tijdens een netwerk-event. En wat er dan in mijn hoofd [...]

Lees verder

Er zijn 26 Farrellyfactoren* die gelukkig altijd kunnen

In gesprekken met mijn cliënten zijn sommige interventies die ik doe ’conditioneel’. Ik bedoel daarmee dat er heel veel dingen, die er in mijn gesprekken [...]

Lees verder

Mindf*ck

Iedereen kijkt het. Je staat erbij en je kijkt ernaar. Wat is het? Hoe kan het? Hoe doet hij het? Mindf*ck, het goochelprogramma van Victor [...]

Lees verder