Wat heb ik toch een leuk werk!

Wat heb ik toch een leuk werk!

‘Wat doe je eigenlijk voor werk?’ Een vraag waar je normaal gesproken redelijk makkelijk een antwoord op kan geven. Dat pakt bij mij toch anders uit.
‘Ik ben provocatief coach en trainer’.
Verbazing en verbijstering in de ogen van de vraagsteller.
‘Dus jij coacht mensen door ze te provoceren?’
‘Nou nee, niet helemaal’, leg ik uit, ‘het is genuanceerder. Ik daag de ander zeker uit, maar met een goede mix van humor en warmte, anders krijgt het een verkeerd effect en dat is niet de bedoeling’.
‘Als iemand bij me komt met de hulpvraag, ik ben heel onzeker, dan kan ik meteen reageren met, en daar ben je heel zeker van? Ik kan het zelfs aandikken met, wat leuk om nou eens iemand te treffen die er heel erg van overtuigd is dat hij onzeker is. En ik begin er ook nog bij te lachen.’

Er komt een geamuseerde grijns bij diegene die me vroeg naar m’n werk.

Ik ga verder met mijn uitleg. Ik vertel dat het mijn bedoeling is om mensen in verwarring te brengen, omdat ze dan eerder vanuit hun onderbewuste reageren. Daarnaast leg ik uit dat mensen ook in verzet komen tegen de uitspraken die ik doe en dat dat er allemaal bij hoort.
‘Het mooie van provocatieve coaching is dat mensen hun problemen gaan relativeren of dat het zorgt voor een sterke motivatie voor verandering. Mijn doel is dan ook om de ander zo te prikkelen en uit te dagen dat hij opkomt voor zichzelf, met beide benen in de realiteit staat en verantwoordelijkheid neemt voor zijn uitspraken en gedrag. Met de stroom meezwemmen is heerlijk, maar tegen de stroom in zwemmen geeft kracht en spieropbouw.’
‘Wauw, wat ontzettend leuk. Ik had hier nog nooit van gehoord.’
‘Nee’, zeg ik, ‘ik had hier tot 5 jaar geleden ook nog nooit van gehoord en nu kan ik niet meer zonder.’
‘Maar dit is vast niet iets wat bij iedereen werkt?’

En dan komt mijn oprechte overtuiging rondom provocatief coachen eruit;
‘Ik denk dat dit bij iedereen enorm kan helpen, maar als iemand behoefte heeft aan een begripvolle, meeknikkende en serieuze coach dan is provocatieve coaching waarschijnlijk niet aan hem besteed. En ook mensen die graag een langere, intensievere behandelingsperiode willen ingaan, kunnen beter geen provocatieve coach inschakelen’.

‘En wat doe jij eigenlijk voor de kost?’, vraag ik quasi serieus en abrupt in het lachsaldo van mijn uitleg hiervoor.
‘Nou ja, uhm, dat is wel een stuk saaier’.
En dan geniet ik stilletjes.
Want wat heb ik toch fantastisch werk!

“Intrinsieke motivatie. Passie. Alles uit jezelf halen”.

“Intrinsieke motivatie. Passie. Alles uit jezelf halen”. We moeten allemaal intrinsiek gemotiveerd zijn en alle leiderschapsprogramma’s gaan over onze drijfveren.  Ik wil vandaag even een [...]

Lees verder

We hebben er allemaal een hekel aan!

Vergaderingen die maar doorgaan en doorgaan. Vergaderingen waarbij niemand zijn mond opentrekt en er achteraf in de wandelgangen wordt geklaagd. Vergaderingen met een inhoud waarvan [...]

Lees verder

Wat leven we toch in een roerige tijd!

Ik realiseer me eigenlijk pas sinds vorig jaar dat er echt iets gruwelijks aan het veranderen is…. Vorig jaar, toen de mensen horizontaal voorbij vlogen [...]

Lees verder

Bregje Bullens en Adelka Vendl doen wat samen.

Beide zijn provocatieve coaches met hart en ziel, die het opleiden in hun bloed hebben. Ze organiseren in het najaar een masterclass voor provocatieve coaches [...]

Lees verder

Een intieme update van mijn missie naar Linda de Mol…

Afgelopen week een bijzonder gesprek gehad. Een gesprek met mijn moeder van 75 jaar. Hieronder een fragment uit mijn dagboek: “Ik ben niet blij. Godver. [...]

Lees verder

Straks val ik door de mand!

Af en toe bekruipt mij een beangstigend gevoel. Een gevoel dat je niet goed onder woorden kunt brengen. Het begint vaak in mijn buik te [...]

Lees verder