Wat heb ik toch een leuk werk!

Wat heb ik toch een leuk werk!

‘Wat doe je eigenlijk voor werk?’ Een vraag waar je normaal gesproken redelijk makkelijk een antwoord op kan geven. Dat pakt bij mij toch anders uit.
‘Ik ben provocatief coach en trainer’.
Verbazing en verbijstering in de ogen van de vraagsteller.
‘Dus jij coacht mensen door ze te provoceren?’
‘Nou nee, niet helemaal’, leg ik uit, ‘het is genuanceerder. Ik daag de ander zeker uit, maar met een goede mix van humor en warmte, anders krijgt het een verkeerd effect en dat is niet de bedoeling’.
‘Als iemand bij me komt met de hulpvraag, ik ben heel onzeker, dan kan ik meteen reageren met, en daar ben je heel zeker van? Ik kan het zelfs aandikken met, wat leuk om nou eens iemand te treffen die er heel erg van overtuigd is dat hij onzeker is. En ik begin er ook nog bij te lachen.’

Er komt een geamuseerde grijns bij diegene die me vroeg naar m’n werk.

Ik ga verder met mijn uitleg. Ik vertel dat het mijn bedoeling is om mensen in verwarring te brengen, omdat ze dan eerder vanuit hun onderbewuste reageren. Daarnaast leg ik uit dat mensen ook in verzet komen tegen de uitspraken die ik doe en dat dat er allemaal bij hoort.
‘Het mooie van provocatieve coaching is dat mensen hun problemen gaan relativeren of dat het zorgt voor een sterke motivatie voor verandering. Mijn doel is dan ook om de ander zo te prikkelen en uit te dagen dat hij opkomt voor zichzelf, met beide benen in de realiteit staat en verantwoordelijkheid neemt voor zijn uitspraken en gedrag. Met de stroom meezwemmen is heerlijk, maar tegen de stroom in zwemmen geeft kracht en spieropbouw.’
‘Wauw, wat ontzettend leuk. Ik had hier nog nooit van gehoord.’
‘Nee’, zeg ik, ‘ik had hier tot 5 jaar geleden ook nog nooit van gehoord en nu kan ik niet meer zonder.’
‘Maar dit is vast niet iets wat bij iedereen werkt?’

En dan komt mijn oprechte overtuiging rondom provocatief coachen eruit;
‘Ik denk dat dit bij iedereen enorm kan helpen, maar als iemand behoefte heeft aan een begripvolle, meeknikkende en serieuze coach dan is provocatieve coaching waarschijnlijk niet aan hem besteed. En ook mensen die graag een langere, intensievere behandelingsperiode willen ingaan, kunnen beter geen provocatieve coach inschakelen’.

‘En wat doe jij eigenlijk voor de kost?’, vraag ik quasi serieus en abrupt in het lachsaldo van mijn uitleg hiervoor.
‘Nou ja, uhm, dat is wel een stuk saaier’.
En dan geniet ik stilletjes.
Want wat heb ik toch fantastisch werk!

Straks val ik door de mand!

Af en toe bekruipt mij een beangstigend gevoel. Een gevoel dat je niet goed onder woorden kunt brengen. Het begint vaak in mijn buik te [...]

Lees verder

Hoezo gaan we op zoek naar authenticiteit?

“Zo fijn dat ik bij jou helemaal mezelf kan zijn!” Een uitspraak die ik helaas maar al te vaak hoor in mijn praktijk. Het is [...]

Lees verder

Voor alle moeders op de wereld, die denken dat ze de enige zijn…

Deze column is voor alle moeders op de wereld, die denken dat ze de enige zijn….. Het meest persoonlijke is namelijk het meest universele (één [...]

Lees verder

Podiumvrees!

Of ik een twee-minuten-pitch wil maken over mijn werk en die dan wil laten horen tijdens een netwerk-event. En wat er dan in mijn hoofd [...]

Lees verder

Er zijn 26 Farrellyfactoren* die gelukkig altijd kunnen

In gesprekken met mijn cliënten zijn sommige interventies die ik doe ’conditioneel’. Ik bedoel daarmee dat er heel veel dingen, die er in mijn gesprekken [...]

Lees verder

Mindf*ck

Iedereen kijkt het. Je staat erbij en je kijkt ernaar. Wat is het? Hoe kan het? Hoe doet hij het? Mindf*ck, het goochelprogramma van Victor [...]

Lees verder